Geçtiğimiz hafta ABD’den gelen ve beklentilerin altında kalan enflasyon verilerinin ardından ABD 10 yıllık faizleri ve dolar endeksinde oldukça sert düşüşler gördük. Dolar endeksi 111 seviyelerinden 105 seviyelerine kadar gerilerken, 10 yıllık faizler ise %4.10 seviyelerinden %3.80’e kadar geriledi.
Enflasyon 6 aydan sonra ilk kez piyasa beklentilerinin altında kalırken, son 20 ayda ise 3.kez beklentinin altı gelmiş oldu. Aylar boyunca piyasa beklentisinin üzerinde bir enflasyona alışan piyasa oyuncuları için beklenti altı kalan Ekim ayı enflasyonu can suyu oldu ve piyasalar bunu hızlı bir şekilde fiyatladı.
ABD’de manşet enflasyon %7.7, çekirdek enflasyon ise %6.3 seviyesinde yer alıyor. Bir yıl öncesinde bize ABD’de böyle bir enflasyon olacağını söyleseler, muhtemelen ‘’bu kadar yüksek enflasyon mu olur’’ diye şaşkın bir ifade takınırdık. Fakat piyasa algısı öyle bir değişti ki artık bu seviyedeki enflasyona piyasalar pozitif tepki veriyor. Bunun en büyük sebebi ise Fed’in faiz artırım hızını azaltacağına yönelik artan beklentiler olduğunu düşünüyorum.
Enflasyon mevcut haliyle Fed’in %2 hedefinin çok üzerinde. Fed bu işin peşini kolay kolay bırakmayacaktır. Daha önce de yazdığım gibi her ay 75bps artıracak gibi bir durum zaten söz konusu olamazdı. Muhtemelen Aralık’tan itibaren faiz artırım hızı azalacaktır. Fakat dikkat ederseniz hızı azalacak diyorum, faiz artırımları durmayacak. Ben Fed’in yerinde olsam mevcut sıkılaşma işe yarıyor enflasyonu aşağı çektik, dolar endeksi ve borsalar uygun yerlerde deyip gelecek ayki toplantıda 75bps artırım yaparım.
Enstrüman özeline gelecek olursak, EURUSD hızlı bir şekilde 0.9750 bölgesinden 1.04 üzerine yükseldi. Bu yükseliş tamamen UD kaynaklı bir durum. Yani burada EUR’a yönelik bir pozitif beklenti fiyatlanmıyor. USD satışından kaynaklı bir yükseliş söz konusu. Ben Euro Bölgesi için negatif görüşümü sürdürüyorum. Gelecek dönemde resesyon ve yüksek enflasyon konuşulmaya devam edilecektir. Evet EURUSD paritesindeki yükselişler beklediğimin de üzerinde oldu fakat bu yükselişlerin aşırıya kaçtığını düşünüyorum.
Ons altın tarafında ise 1615 bölgesinden gelen yükselişlerle birlikte 1800 bölgesine yaklaşıldı. Burada faiz tarafına baktığımda net bir düşüş görmüyorum. Fed faiz artırımlarına bir şekilde devam edecektir. Bu nedenle 10 yıllık faizlerde 3.60-3.50 altı bir fiyatlama şimdilik beklentim dahilinde değil. Bu nedenle ons altındaki yükselişlerde de bu aşamada temkinli olunmalı diye düşünüyorum.
Dolar endeksinde 104.80 bölgesini kritik destek bölgesi olarak izliyorum. Bu bölge üzerinde yeniden bir güçlenme görebiliriz. Bu açıdan baktığımızda EURUSD’de de 1.05 civarı direnç olarak izlenebilir. Bu bölge altında EUR’dan USD’ye geçiş bakılabilir.
Ons altın tarafında ise 1800/1810 bandını direnç olarak izliyorum. Burada da bu bölge altında ons altın için aşağı yönde bir düzeltme beklenebilir.