Geçtiğimiz hafta Bitcoin ve altcoinler olmak üzere zor bir hafta geçirdi. Makro tarafta özellikle görülen geri çekilmeler ve paralelinde satışların hızlanmasını sağlayan süreçte Bitcoin, 23.000 dolar bölgesinde destek bulmaya çalışırken Silvergate krizinin patlak vermesi ve birçok kripto firması da bu durumdan etkilenmesi ile Örneğin USDC ihraççısı Circle’ın batan bankada varlıklarının olması, USDC için güçlü satış baskısını tetikledi. SVB kaynaklı yaşanan sorunların stablecoin projelerini riske soktuğu ve olumsuz yönde etkilendiği görüldü. Bu durum panik satışlarının artışına yol açtı diyebiliriz.Fakat Cuma günü Tarım Dışı İstihdam verilerin açıklanmasının ardından ise Bitcoin fiyatında yükseliş yaşandı. Gün içerisinde 19.500 dolar seviyesinden tepki alarak yeniden 20 bin doların üzerini gördü. Ancak bu yükseliş Pazar gününe kadar kısıtlı bir ölçekte kaldı diyebiliriz.
Fakat hafta kapanışı olmadan Fed tarafından gelen Fed’in bankalardaki tüm mevduat sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılayabilmelerine yardımcı olmak adına uygun mevduat kurumlarına ek fon sağlayacağını duyurması ile BTC fiyatında 21.500 dolar seviyelerine yaklaştı.
Tüm bu gelişmeler ışığında Bitcoin başta olmak üzere kripto paralarda satıştan sonra gelen düşüşün tepki yükselişindeki fiyatı teknik açıdan incelediğimizde ise;
Geçtiğimiz hafta kısa vadeli destek bölgelerini kırarak satış baskısını sürdürdü. Son bir aylık fiyat hareketine bakıldığında ise fiyatın düşen kanal içerisinde hareket ettiğini ve 19.500 dolar seviyesinden gelen tepki yükselişi ile kanalı yukarı yönlü ve yüksek hacimli bir şekilde kırdı.
Diğer bir yandan Bitcoin fiyatının Fib 1,618 değerine kadar gerilediğini ve bu noktadan tepki alımların gelme ihtimalini arttırdı. Hafta sonu işlemlerinde ortalama 19.500 dolar bölgesinde bir zemin oluşturarak olası bir toparlanma ile 22.500 dolar seviyesine kadar yükseliş gerçekleşti.
Peki Mevcut Durumda Ne Olacak?
Fiyat 22.500 önemli direnç seviyesinde bölge üzeri kapanışlar ile 23.200 akabinde 24.400 dolar seviyelerine hareket görülebilir. Burada en yakın destek seviyesi ise yaklaşık 22.000 dolar olacaktır. Aksi takdirde seviye altı kapanışlarda 21.399 dolar ‘a kadar geri çekilmeler görülebilir.
Bir diğer taraftan ise direnç seviyesinden tepki alan zayıf DXY ‘e karşı yükseliş olarak negatif ayrışan bir BTC görüyoruz.
Türev Taraftaki Likidite Verilerine baktığımızda ise;
Türev taraftaki dinamiklerde oluşan bu tabloda her bir fiyat seviyesindeki tekliflerin ve taleplerin hakkında bilgi vermekte olan bu tabloda aynı zamanda destek ve dirençleri görebiliyoruz. Zaman içinde sol tarafta hacim barına karşılık gelen her fiyat düzeyinde ne kadar hacim olduğu hakkında da bilgi vermektedir. Bu order bize tüm hikayeyi vermese de alttaki cvd değerlerinde de yeşil ve kahverengi order’lar dışında kalanların hala satış baskısından yavaş çıktığını ufakta olsa hareketi söz konusu olduğunu görebiliyoruz. Teknik tarafa baktığımızda ise 22.500 ve 24.400 dolar seviyelerinin önemli bir satıcılı bölge olduğu görülmekte.
Temel tarafta ise Salı günü ABD yıllık enflasyon verisi (TÜFE) Çarşamba günü ABD üretici fiyat endeksi (ÜFE) Perşembe Günü İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları arkasından Cuma Avrupa Bölgesi yıllık enflasyon verisi (TÜFE) açıklamaları yer alacak bu hafta çok hareketli geçecek diyebiliriz. Verilerin beklenti dışında açıklanacak oranlarda gelmesi durumunda yatırımcılar tarafındaki hem volatilite hem de satışlara sebebiyet vererek yükseliş hızını kesmesini göz ardı etmemek gerekecektir. Teknik tarafta likidite bölgeleri aynı zamanda direnç arz bölgelerini devreye geçirerek olumsuz bir durumda yükseliş hareket hızını kesebilir.