Şubat ayının başında 1960 dolar seviyesini test eden ons altın hızlı bir düşüşle 1830 dolar bölgesine kadar geriledi. Bu sert düşüşte iki önemli veri rol oynadı. İlki 3 Şubat’ta gelen güçlü istihdam verileriydi. İkincisi ise dün açıklanan Ocak ayı enflasyon verilerinin beklenti üzerinde gelmesiydi. Tabii bu süreçte Fed başkanı Powell’in enflasyonda henüz iyimser olmak için erken olduğunu ve veriler yüksek geldikçe faizlerin de beklenti üzerinde artabileceğini açıklaması önemliydi.
Ons altın fundamental olarak dolar endeksi ve 10 yıllık faizlerdeki yükselişten negatif etkileniyor. ABD’de büyüme, istihdam ve enflasyon güçlü kaldığı sürece dolar endeksi ve faizlerdeki yukarı hareketlerin de devamını bekliyorum. Bu nedenle ons altındaki baskının da sürmesi muhtemel gözüküyor.
Dolar endeksine 103.80 seviyesini önemli direnç olarak izliyorum. Bu bölge üzerinde kalabilirse 107’ye kadar yükseliş potansiyeli oluşacaktır. 10 yıllık faizlerin ise %3.30 civarında dip yaptıktan sonra hızlı bir yükseliş gösterdiğini görmekteyiz. Burada da %3.90 bölgesi potansiyel hedef konumunda.
Ons altında teknik olarak önemli destek bölgeleri bir bir kırıldı. Kısa vadede 1875 dolar direnci altında kalındığı sürece görünüm satıcılı kalacaktır. Olası yükselişler satış fırsatı verebilir. Aşağıda 120 bölgesini önemli destek bölgesi olarak izliyorum. Bu bölge kırılırsa 1770 dolar potansiyel hedef olacaktır.