Avrupa genelinde son birkaç aydır plastik şişelerin kapaklarında dikkat çekici bir değişiklik yaşanıyor. Artık plastik şişelerin kapaklarını çıkarıp atmak pek kolay değil ve kapaklar şişeye bağlı kalıyor. Bu değişiklik, Avrupa Birliği’nde (AB) yürürlüğe girecek yeni bir kurala hazırlığın bir parçası olarak yayılıyor.

Yeni AB direktifine göre, şirketlerin içecek şişesi gibi kapaklı ve tek kullanımlık plastik ürünleri satmasına, yalnızca “ürünlerin kullanım amacı sırasında kapakların şişeye bağlı kalması koşuluyla” izin veriliyor. Plan dahilinde sunulan bu değişiklikle plastik atıkların azaltılması hedefleniyor. AB, “İçecek şişeleri için kullanılan plastikten yapılmış kapaklar, plajlarda en çok bulunan tek kullanımlık plastik ürünler arasında yer alıyor” diyor. Geri dönüştürülmeyen ve okyanuslara ulaşan büyük miktarda plastik, 2019 yılında atmosfere 850 milyon tondan fazla sera gazı salınımına yol açtı.

Plastik şişe kullanan hemen herkes kullandığı bir şişenin kapağını kaybetmiştir ve tahmin edebileceğiniz gibi, doğada bulunan bir plastik aniden ortadan yok olmaz. Yeni değişiklikle, kapağı şişeye takılı tutarak her ikisinin de çevreyi kirletmek yerine geri dönüştürülmesi umuluyor.

Kural ilk olarak 2018’de duyuruldu ve Coca-Cola ve Nestlé gibi şişelenmiş içecek devleri için pek de hoş karşılanacak gibi görünmüyordu. Buna rağmen AB kendi kararlarına sadık kaldı ve değişikliğin ana hatlarını çizen direktif Haziran 2019’da yayımlandı ve bu değişiklik fiilen kesinleşti.

AB üyelerinin 3 Temmuz’dan itibaren yeni düzenlemelere uyması bekleniyor, ancak pek çok kişi son birkaç aydır hem AB içinde hem de dışında mağazalarda kapakları bağlı şişeler görmeye başladı bile. Yeni tasarlanmış plastik şişelere Türkiye'de de rastlamış olabilirsiniz. AB, yeni kuralın sonuçlarını değerlendirmek için 3 Temmuz 2027 tarihini son tarih olarak belirledi.