Yunanistan'da yarın yaklaşık 10 milyon kişi sandığa gidecek.

440 bin kişinin ilk kez oy kullanacağı seçimlerde, herhangi bir partinin tek başına hükümet kurma ihtimali düşük görünüyor.

Seçimlerden çıkan sonuçların Türkiye - Yunanistan ilişkilerine nasıl etki edeceği de merak konusu.

Çipras da iddialı  27 partinin katılacağı seçimlerde, ön plana çıkan partiler arasında Başbakan Kiryakos Miçotakis liderliğindeki Yeni Demokrasi, ana muhalefetteki Aleksis Çipras'ın Radikal Sol İttifak'ı (SYRIZA) ve Nikos Androulakis'in liderliğindeki Panhelenik Sosyalist Hareket-Değişim Hareketi (PASOK-KINAL) ittifakı yer alıyor.

Güvenlik meselelerini ön planda tutan Miçotakis, özellikle düzensiz göçmen akışını engellemek için Türkiye sınırına çekilen duvarı uzatacağını da söylüyor.

Nisanda Avrupa Birliği'nden de duvar için fon isteyen lider, 2026'ya kadar yapıyı 100 kilometreye çıkarmayı planlıyor. Çelik duvarın maliyetiyse yaklaşık 100 milyon euro.

Araştırma şirketlerinin düzenlediği anketlerde Miçotakis'in partisi birinci sırada yer alıyor.

miçotakis reuters.jpg

Ana muhalefetteki SYRIZA'nın mecliste 86 sandalyesi var.

Ülkenin büyük borç krizine girdiği 2015-2019'da başbakanlık yapan Çipras, 1 Temmuz'dan itibaren asgari ücreti 880 euroya çıkaracaklarını vaat ediyor.

Çipras, Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini'ye röportajında, Meriç Nehri boyunca sınıra inşa edilen çelik duvarı kaldırmayacaklarını söyledi.

Öte yandan solcu siyasetçi, duvarın düzensiz göç sorununu çözmek için tek başına yeterli olmadığını belirterek, iktidara gelmeleri halinde AB yasalarına ve uluslararası kanunlara uygun bir göç politikası hazırlayıp, Türkiye'yle birlikte çalışacaklarını da ifade etti. 
çipras reuters.jpg
48 yaşındaki Çipras'ın partisi SYRIZA, 2015'teki seçimlerde Yeni Demokrasi'yi 7,5 puanla geçmişti.

Anketlerde SYRIZA, iktidardaki Yeni Demokrasi'nin ardından ikinci sırada yer alıyor.

Ancak Çipras, anketlere güvenilmemesi gerektiğini ve bu çalışmaların yanlı olduğunu savunuyor.

ü
Seçimin anahtarı PASOK-KINAL'da

Ülkenin üçüncü büyük partisi konumundaki PASOK'un 2018'de Demokrat Sosyalistler Hareketi (KIDISO), Demokratik Reform Birliği (EDEM) ve Sosyal Demokrasi İçin Yurttaşlar Hareketi adlı küçük sol partilerle bir araya gelerek oluşturduğu ittifakın mecliste 22 sandalyesi var.

Kömür ve doğalgaz yerine çevreci enerji üretimi politikalarını destekleyen PASOK-KINAL, sağlık sisteminin güçlendirilmesi, memurların maaşlarının artırılması ve kamu hizmetinde şeffaflık sağlanması gibi vaatlerde bulunuyor.

İttifak, şimdiye kadar kimi destekleyeceğini açıkça belirtmedi. Androulakis, Miçotakis'in ya da Çipras'ın başbakan olmadığı bir koalisyon formülü üzerinde çalıştıklarını söylüyor.

Parti politikaları SYRIZA'nınkine daha yakın duran ittifakın tarafını net olarak belirtmemesinin, seçim sonrası hükümet kurulması sürecinde kaosa yol açabileceğinden de endişeleniliyor.

Androulakis.jpg
44 yaşındaki Androulakis, 2 Temmuz 2014 – 2 Mayıs 2023'te Avrupa Parlamentosu'nda görev yapmıştı.
Neo-Nazi partiye yasak

Yunanistan'da suç örgütü olarak tanımlanan radikal sağcı Altın Şafak Partisi'nin kilit isimlerinden Elias Kasidiaris'in kurduğu Ulusal Parti-Helenler'in seçime girmesi de engellendi.

Cezaevindeki Kasidiaris'in partisi, parlamentoya girecek desteği yakalamasına rağmen, şubatta meclisten geçen ve suç örgütlerinin seçimlere katılmasını engelleyen yasa kapsamında alınan kararla seçimlere katılmayacak.

kasidiaris_AP.jpg
Neo-Nazi Altın Şafak'ın eski liderlerinden Kasidiaris, suç örgütü üyeliği gerekçesiyle 2020'de 13 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.