Son aylarda yatırımlardaki artık dikkat çekiyor. Sadece temmuz ayında Türkiye’nin dört bir yanında hayata geçirilmek üzere toplam değeri 66.3 milyar TL’yi bulan yatırım başvurusu geldi.
Başvuru sahipleri arasında Samsung, Cargill gibi dünya devleri de var, Kalyon, IC, Eksim gibi Türkiye’nin küresel marka olma iddiasında şirketleri de. Yatırımlar hayata geçirilirse 26 bin kişiye istihdam sağlaması planlanıyor.Dünya ekonomisinde yaşanan durgunluk işaretleri kaygı uyandırırken, yeni ekonomi yönetiminin hazirandan bu yana attığı kararlı adımlar Türkiye’yi yatırım iştahında pozitif ayrıştırdı.
Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre, Temmuz ayında Türkiye’nin dört bir yanından 66 milyar 300 milyon liralık yatırım başvurusu geldi. Aralarında Erzurum’a 2.4 milyar liralık tuvalet kâğıdı, peçete, havlu yatırımının da olduğu yaklaşık 2 bin yatırımın, 26 bin kişiye istihdam yaratması öngörülüyor.
Başvurular arasında Kalyon’un Niğde, Şanlıurfa ve Gaziantep’te yaklaşık 8 milyar liralık 7 GES yatırımı ile yine IC İçtaş’ın Hatay’ın Ezin ilçesinde hayata geçirmeyi planladığı 2.3 milyar liralık GES yatırımları da var. Usta Grup Gaziantep Islahiye’de yapacağı 1.2 milyar liralık iplik yatırımıyla 400 kişiye istihdam sağlayacak. İBB’nin 5.1 milyar liralık metro seti alımı, AGM Teknoloji’nin Kocaeli’nde yıllık 2.5 milyon cep telefonu üretimini kapsayan tesisi, Samsung’un Tekirdağ’daki cep telefonu fabrikası modernizasyonu, Cargill’in Balıkesir’de sıfırdan planladığı yeni yatırım başvuruları da temmuz ayında gelenler arasında.Güneş enerji yatırımları patlayabilir
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın temmuz ayı yatırım teşvik başvurularında, deprem illerine yönelik yatırım planlarının devam ettiği görüldü. Özellikle enerji yatırımlarına büyükler başta olmak üzere her ölçekten şirketin ilgisi olduğu da dikkat çekti. Teknoloji ağırlıklı yatırımlarda istihdam sayısı düşük. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde istihdamın yoğun olduğu tekstil, konfeksiyon, iplik yatırımları için çok sayıda teşvik başvurusu yapıldı. Bin 195 başvurunun toplam yatırım tutarı 66 milyar lirayı aşarken, yatırım teşvik başvurusunda toplam istihdam sayısı 25 bin 823 olarak hesaplandı.
240 başvuru kabul edildi
Temmuzda 485 milyon lira tutarında 43 yatırım teşvik belgesi iptal edilirken, yatırımı tamamlayan 240 başvuruya tamamlama vizesi verildi. Böylece 5.8 milyar liralık yatırımla 12 bin 430 kişiye istihdam sağlanmış oldu.