Türk sinemasının tarihi mekanlarından biri olan ve uzun yıllar vizyon filmlerinin yanı sıra festivallere de ev sahipliği yapan Beyoğlu Sineması, kapılarını yeniden açtı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 1885 yılı yapımı Halep Pasajı içerisinde 1989’dan bu yana kentin sinema kültürüne hizmet veren ancak 2022 yılında kapanma aşamasına gelen Beyoğlu Sineması’nı yeniden ayağa kaldırdı.
Kimliği korunarak yenilenen Tarihi Beyoğlu Sineması, bir yıllık çalışmanın ardından yönetmen Metin Erksan'ın "Sevmek Zamanı" filmiyle kapılarına tekrar sinemaseverlere açtı.

Açılış törenine, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Türkan Şoray’ın da aralarında bulunduğu sanat ve iş dünyasından çok sayıda isim katıldı.
Her ay sinemaseverlere özel seçkiler sunacak olan Beyoğlu Sineması’nda, film gösterimlerinin yanı sıra atölyeler ve stand-up gösterileri yapılacak.
1989 yılında Şahin Kaygun’un "Dolunay" filmi ile sinemaseverlere kapısını açan Beyoğlu sineması uzun süre Türk yönetmenlerine ve izleyicisine hizmet etti.

‘Sinema denince, akla ilk gelen yerlerden biri’
İBB Başkanı İmamoğlu açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Beyoğlu Sineması’nın içinde bulunduğu Halep Pasajı, yalnız İstiklal Caddesi'ne değil, ülkemizin tiyatro sanatına hayat vermiş, değer katmış bir mekan. Muhsin Ertuğrul'dan, Haldun Dormen'den, Ferhan Şensoy'dan daha nice ustalardan izler taşıyan bu pasaj, 1989 yılında Beyoğlu Sineması’nın açılmasıyla birlikte yeni bir işlev kazanmıştı.
Burası, sinema sanatı denince, akla ilk gelen yerlerden birisi oldu. Dünya sinemasından özel örneklere yer veren Beyoğlu Sineması, Türk filmlerinin gösterim şansı bulamadığı bir dönemde, ülkemiz sineması adına çok önemli bir merkeze dönüştü.

Bir Türk filmiyle perdelerini açan Beyoğlu Sineması, bu topraklarda üretilmiş eserlere dönük süreci hassasiyetle yönetti. Bu özelliğini yansıtan sembolik bir şeyi hatırlatmak isterim. Nuri Bilge Ceylan'ın ilk uzun metrajlı filmi olan ‘Kasaba’, sinemaseverlerle ilk kez burada buluştu.
Beyoğlu Sineması’nın sonraki dönemlerde yaşanan ekonomik, siyasi ve kültürel gelişmelerden olumsuz etkilenerek kapanmanın eşiğine geldiğini hatırlatmak istiyorum. Son sinemalardan birisiydi burası. Tabii bu noktada, burayı yaşatmak için Büyükşehir Belediyesi olarak devreye girdik. Restorasyon çalışması başlattık. Bu sinemanın kimliğini, dokusunu kaybetmeden yeniden İstanbulluların kullanımına kazandırılmasını sağladık. Hafıza önemli bir şey. Hafıza yok olduğu zaman, insanlar kimliğini, kişiliğini kaybeder.”