Cointelegraph’ın haberine göre JAM, mevcutta bulunan Relay Chain protokolüne potansiyel bir gelecek rotası sunarak Polkadot’u Blockchain alanının her türlü uygulamaya ev sahipliği yapabilecek bir işletim sistemi haline getirmeyi hedefliyor.

Polkadot daima yenilikçi bir menüye sahip canlı bir restoran gibi olmuştur

Bu menü, basit Web3 deneyimlerinden gerçek dünya varlıklarının (RWA) tokenleştirilmesi platformlarına kadar her ihtiyaca cevap vermektedir. Fakat, parachain oluşturmanın yüksek maliyeti ve karmaşıklığı, mevcut iletişim protokollerine rağmen parachainler arası sınırlı etkileşim ve hem maliyetli hem de kısıtlı zamanlı açık artırma tabanlı parachain slot alımları gibi zorluklar Blockchain ekosisteminde halen varlığını sürdürmektedir.

Bu sebeple Polkadot toplumu, Nisan 2024'teki Token2049 konferansında ekosistemin geleceğine dair adımların JAM Gray Paper olarak adlandırılan teknik bir raporda kamuoyuna açıkladı. JAM, mevcut Relay Chain protokolüne potansiyel bir gelecek rotası sunarken, Polkadot'u Blockchain alanının her türlü uygulamaya ev sahipliği yapabilecek bir işletim sistemi haline getirmeyi hedefliyor.

Polkadot'un on-chain işlem yapısı, her bir paralel zincirin (parachain) bağımsız olarak hesaplamalar yapıp sonuçlarını Doğrulama Zinciri’ne (Relay Chain) göndermesiyle işler. Doğrulama Zinciri, parachain'lerin ve ilişkili merkeziyetsiz uygulamaların (DApps) bağlandığı ve iletişim kurduğu bir temel katman görevi görür. Parachain'lere güvenlik ve işlem kesinliği sağlar, bu sayede onları birlikte çalışabilir hale getirir.

Öte yandan, JAM, Polkadot ve Ethereum'un güçlü yönlerini birleştirerek hibrit bir yaklaşım sunuyor. JAM, tek bir uyumlu model içinde, Ethereum tarafından öncülük edilen akıllı sözleşme ortamına benzer şekilde küresel bir izin gerektirmeyen nesne ortamı sunar ve bu, Polkadot tarafından öncülük edilen güvenli yan bant hesaplaması ile paralel olarak ölçeklenebilir bir düğüm ağı üzerinde gerçekleştirilir.

JAM yükseltmesinin temel görevleri neler?

Operasyonların bütünlüğünü sağlamak ve Turing-complete hesaplamalara destek olmaktır. Wood tarafından detaylandırılan teknik unsurlar, verimliliği artırmayı ve operasyonel maliyetleri minimumda tutmayı amaçlamaktadır. Blockchain teknolojisinin güvenilir bir altyapı olarak benimsenmesini artırmak için, JAM, birlikte çalışabilirliği iyileştirerek ve kullanıcılar ile geliştiriciler için platformu daha erişilebilir hale getirerek uyumu ve erişilebilirliği geliştirmeyi hedeflemektedir.

Polkadot, her işlemin ayrı ayrı doğrulayıcılar tarafından doğrulanıp bloklara dahil edilmesi üzerine kuruludur.

JAM varyasyonunda ise geleneksel işlemler yoktur. Bunun yerine, hiçbir eylem izin gerektirmez ve başlangıçta Refine aşaması üzerinden işlenir. Zincir üzerinde yeni bir hizmet eklemek, Refine, Accumulate ve onTransfer giriş noktalarını belirleyerek mümkündür. Refine aşamasında iş paketleri, işlem ve Blockchain verileri dahil olmak üzere girdiler kabul edilir ve çıktı üretilir.

Accumulate fonksiyonu, bu çıktıyı alarak zincir durumuna entegre eder. Diğer yandan, onTransfer, altı saniyelik işlem yürütme süresi içinde hizmetleri değiştirmeye olanak tanır.

İzin gerektirmeyen tasarımı sayesinde, JAM, Ethereum’un gas sistemi gibi, kullanılan hesaplama kaynaklarına dayalı olarak bir ücret karşılığında kod dağıtımı ve yürütmesini sağlar. Bu sistem, işlem olmaksızın çalışarak diğer akıllı zincirlerden ayrılıyor.

JAM çerçevesinde DOT, birincil para birimi olarak kalmaktadır. Ücret ödemek, yönetime katılmak, staking yapmak ve ekosistemi güçlendirmek için kullanılmaya devam edecektir.

Ethereum Yellow Paper'dan on yıl sonra yayınlanan Gavin Wood'un Gray Paper'ı, parachain'ler için yeni bir vizyon ve yön sunuyor. Hâlâ araştırma aşamasında olan bu yeni çerçeve, topluluğa ve geliştiricilere Polkadot'a erişmek için kullanıldığı kadar ödeme yapılan bir model sunuyor. Bu model, dünyanın en kalabalık Blockchain ekosistemlerinden birini, herkesin her şeyi inşa edip çalıştırabileceği bir süper bilgisayara dönüştürme potansiyeline sahip.