Otomotiv endüstrisi radikal bir paradigma değişimiyle karşı karşıya: Dijitalleşmenin hızıyla birlikte, araçlara giderek daha fazla elektronik kontrol sistemi, akıllı bileşenler, gömülü sistemler ve arayüzler giriyor.

Modern arabalar 150'ye kadar elektronik kontrol ünitesi ve yaklaşık 100 milyon satır kod içeriyor. Günümüz araçlarındaki yazılım miktarı şimdiden bir savaş uçağının dört katı. Üstelik bu sayının 2030'a kadar üç katına çıkması bekleniyor. Bu özellikler araçları bir yandan daha güçlü, daha güvenli ve daha akıllı hale getirirken bir yandan da siber saldırı kaygılarını gündeme getiriyor. Bilgisayar korsanlarının bu araçların kontrolünü ele geçirmesi can ve mal güvenliği açısından çok büyük riskler barındırıyor. Bu kaygıların ortadan kaldırılması amacıyla Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) tarafından UNECE R 155 ve UNECE R 156 adı altında bağlayıcı düzenlemeler getirildi. Bu düzenlemeler Temmuz 2024'ten itibaren yeni üretilen tüm araçlar için geçerli olacak. Gereksinimleri karşılamayan araçlar tescil edilmeyecek.

Bu da yeni nesil araçlarda tüm elektrik kablolarının, donanımın, dijital altyapının yenilenip, güncellenmesi demek.

Araçların siber saldırılardan korunabilmesi için önümüzdeki 4-5 yıl içinde 10 milyar dolardan fazla yatırım yapılması bekleniyor. Bu da 2024'ten itibaren satılacak yeni nesil akıllı araçların maliyetinin ve fiyatının artması anlamına geliyor.