Daha önceki yazılarımda Rusya-Ukrayna olaylarının arka planında asıl hikâyenin piyasalar olduğunu yazmıştım. Her geçen gün bunu kanıtlarcasına gelişmeler yaşanıyor.
Fed toplantısının olmadığı Şubat ayı boyunca her gün, gece gündüz haber akışları geliyordu. Bu kapsamda piyasalara panik verdiler. Mart ayı geldiğinde ise savaştan eser kalmadı. Özellikle 16 Mart’tan sonra neredeyse bir tane haber akışı bile gelmedi Ukrayna ile ilgili. Dün ise İstanbul’da yapılan toplantıda iki ülke temsilcileri görüştü. Görüşmenin ardından özellikle Rusya tarafından gelen pozitif açıklamalar piyasalarda risk iştahını artırdı.
Yandı bitti kül oldu denilen Rus rublesi ise USD karşısında 83’e kadar güçlendi. Ruble Şubat ayı içerisinde 130’a kadar gerilemiş, bazı platformlarda ise 160 seviyeleri görülmüştü. Ruble ve majör borsalar bu süreçteki tüm kayıplarını sildiler diyebiliriz.
Şimdi bundan sonraki süreçte artık temkinli olunması gerekiyor. Ben Rusya-Ukrayna olaylarının bir savaşa (diğer ülkelerin dahil olduğu) dönmeyeceğini ve bir yerde anlaşacaklarını düşündüğüm için hep buna yönelik bir piyasa görüşü bildirdim. Enstrümanların çoğu olayların başladığı yerlere döndüler. Artık bu noktadan sonra dikkatli olunması gereken süreçteyiz. Çünkü Putin’den henüz bir açıklama gelmedi. Piyasaları tekrar karıştırmak için negatif bir söylemde bulunursa şaşırmamak gerekir. Özellikle böyle dönemlerde işlem yapılan enstrümanlarda teknik seviye takibi ve ana kırılımların gelip gelmeyeceği önemli olur. Burada ons altın ve petrolü değerlendireceğim.
Öncelikle ons altın ile başlayalım. Risklerin arttığı dönemde 2070 seviyesini gördükten sonra 1890’lara kadar geriledi ve buralarda dengeleniyor. Genel görüşümün yükseldikçe kademeli satmak olduğunu ifade etmiştim. Bu görüşüm sürüyor. Kısa vadede 1965/1975 bölgesi altındaki yükselişlerin piyasaya satış fırsatı vereceğini düşünüyorum. Aşağıda ise 1880/1890 bandı kritik destek bölgesi olarak izlenmelidir. Ons altında kuvvetli bir baskı ancak bu destek bölgesi kırıldığında gelecektir.
Petrol tarafında da oynaklık oldukça yüksek. Aynı ons altın gibi burada da yükselişlerin kalıcı olmamasını ve belirli direnç bölgelerinden satış fırsatları vermesini bekliyorum. Burada bahsettiğim petrol WTI yani ham petroldür. Bu hafta başında 111 dolar civarında bir boşluk oluştu. Ana direnç bölgesinin ise 116 dolar olduğunu düşünüyorum. Bu seviyeler altında kalındığı sürece genel resmin zayıf kalmasını ve yükselişlerin satış fırsatı vermesini bekliyorum. Aşağıda ise 95/92 bandı önemli bir destek olacaktır.