Geçen yılın kasım ayından bu yana düşüşte olan piyasalar sadece nisan ayından bugüne %58 geriledi. 20.000$ gerisine inen fiyatlar birçok yatırımcının likit olması, birçok madencinin üretimi bırakmasına ve kripto para fonlarından önemli miktarlarda para çıkışına neden oldu. Terra Luna olayının piyasadaki izleri halen daha devam ediyor. Bu nedenle sütten ağzı yanan yatırımcıların tekrar piyasaya dönüşü konusunda net sinyaller görmeden geleceğini düşünmüyorum. Bu nedenle aktif ve yeni kullanıcı göstergeleri ile para girişleri bizim için çok önemli üç indikatör.
İkinci olarak ise Bitcoin-Altın-Nasdaq ve Dolar endeksi korelasyonu. Küresel hisse piyasalarında da önemli bir risk iştahı kaybı söz konusu. Bu nedenle Nasdaq’ta toparlanma göremezken makro taraftan daha kripto para varlıklarına deste göremiyoruz. Üstelik temmuz ayındaki FOMC toplantısında 75bp, eylül ayı toplantısında ise 50bp faiz artışı beklenirken, dolar endeksinin 105,00 seviyesi üzerine çıkması da korelasyon hesaplarını bize hatırlatıyor. Dolar endeksi – Bitcoin arasındaki korelasyon tarihi negatif yüksek seviyelere (-0,7) çıkarken, bu durum kripto pazarı üzerinde fiyat baskısını artırıyor.
Piyasanın %42’sini elinde bulunduran 1000 ve üzeri BTC hesap sayısında artışın da olmadığını, piyasaya stablecoin girişlerinin de yavaş olduğunu düşünürsek Bitcoin’i yükseltecek katalizör olmadığını düşünüyoruz. Bu nedenle Bitcoin fiyat çıkışlarının kalıcı olabilmesi zor duruyor. Öyleyse halen daha 18.000$ tehlikesi geçmiş değil. Madencilerin ortalama maliyetlerinin de 18.000$ civarında olduğunu düşündüğümüzde bu rakamlara inmesi halinde de madenci havuzlarındaki Bitcoin tasfiyelerini tetikleyerek ikinci bir düşüş dalgası başlatabilir. KAVA-ATOM-TRX-FTM bu hafta takip ettiğimiz altcoinler olacak.
Yine de Celcius’un Maker protokolüne 120 milyon dolarlık borcunu ödemesi, Bank of International Settlement (BIS) raporunda bankaların Grup 1 varlıklarında %1’ine kadar Bitcoin tutmasın izin verileceği ve Visa’nın BAE’de limitsiz kripto para kredi kartı çıkarması 20.000$ üzerinde tepki vermesini sağladı.
BTC/USDT’yi teknik olarak ele aldığımızda; Bitcoin en yakın dönemde kırdığı alçalan trendine throwback yapma eğiliminde. Bu nedenle 19.600$ seviyesi düzeltmelerde son durak olursa yeniden 22.000$ tepkisi görebiliriz. Şimdilik hacim zayıf. Bu nedenle direnci kalıcı olarak aşmak isterse hacimle beraber direnç kırılmaları görmeliyiz.
Dirençler: 20.600 / 21.300 / 22.000 Destekler: 19.600 / 19.200 / 18.700