Daha önce bu koridor sadece Ukrayna'dan kalkan gemiler tarafından kullanılıyordu.
Başbakan Yardımcısı Oleksandr Kubrakov, Okyanusya ada ülkesi Palau'nun bayrağını taşıyan "Resilient Africa" ve "Aroyat" adlı gemilerin yola çıktığını ve mürettebatlarının Ukrayna, Türkiye, Azerbaycan ve Mısır vatandaşı olduğunu açıkladı. Ukrayna Tarım Bakanlığı'na göre gemiler, buğdayı Mısır ve İsrail'e götürecek. Karadeniz Tahıl Koridoru anlaşmasının çökmesinin ardından Kiev, Karadeniz'in batı kıyısını takip eden bu deniz koridorunu tek taraflı olarak ilan etmişti.Moskova, anlaşmanın gıda ve gübre ihracatına izin veren kısımlarının yerine getirilmediğini ileri sürmüş ve Batı yaptırımlarının kendi tarımsal ihracatını kısıtladığından şikayet etmişti.
O zamandan bu yana Rusya, Ukrayna'ya giden sivil gemilere potansiyel askeri hedef muamelesi yapmakla tehdit ediyor.
Bu hafta başında İngiltere, Rusya'yı geçtiğimiz günlerde Ukrayna'nın Odesa limanında dinlenirken bu tür bir gemiyi birden fazla seyir füzesiyle hedef almakla suçlamıştı.
Ukrayna ayçiçek yağı, arpa, mısır ve buğday gibi ürünlerde dünyanın en büyük tedarikçilerinden biri. Rusya Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal ettiğinde donanması ülkenin Karadeniz limanlarını abluka altına alarak ihraç edilmek üzere 20 milyon ton tahılı hapsetti. Bu durum dünya gıda fiyatlarının yükselmesine neden oldu ve Ukrayna'dan önemli miktarda gıda ithal eden Orta Doğu ve Afrika ülkelerinde kıtlık tehdidi yarattı. Aralarında Afganistan, Yemen, Sudan ve Etiyopya'nın da bulunduğu bu ülkelerden bazıları insani yardıma muhtaç durumda.Moskova, Karadeniz'den geçen gemileri tehdit etmenin yanı sıra Ukrayna'nın liman altyapısını da giderek daha fazla hedef alıyor.
Temmuz ayından bu yana Ukrayna'nın tahıl ihracatının büyük bir kısmının yapıldığı İzmail ve Reni limanlarına defalarca saldırarak operasyonları sekteye uğratmaya çalıştı.