Türk kantocu, ses sanatçısı ve tiyatro, sinema oyuncusu Nurhan Damcıoğlu (82) yaşamını yitirdi.
“Kantonun Kraliçesi” olarak bilinen Nurhan Damcıoğlu, Kanto ile ilgili şunları söylemişti:
" Kanto sanatını yeni nesillere tanıtmak, kantoyu unutturmamak, eğlendirmek ve düşündürmek istiyorum."
Damcıoğlu, Berna Özbilen’in “Kanto'nun Değişim Süreci ve Yakın Dönem İcralarının Değerlendirilmesi” konulu Yüksek Lisans Tezi’nde ise kantoya başlamasını şöyle anlatmıştı:
“Kanto hakkında, tango bestecisi Anjel İlkyıldız, annesi kantocu Küçük Virjin olan tuluat sanatçısı Niko ve tiyatro sanatçısı İsmail Dümbüllü'nün bana çok katkıları oldu. Repertuarımı, 1930'ların kantolarını modernleştirerek oluşturdum. İlk kez 1968 yılında Mücap Ofluoğlu Tiyatrosunda kantocu olarak sahneye çıktım. Daha sonra Urcam, Maksim, Lunapark, Çakıl gibi gazinolar ve Klüp 12'de de kanto gösterileri yaptım. Unutulan kanto sanatını tekrar popülerleştirdim. Şamran Hanım gibi önemli kanto sanatçılarının Yangın Var gibi eserlerinin tekrar hatırlanmasını sağladım.
Kirko'dan dans figürlerini, vücut hareketlerini, gerdan kırmayı, sallanmayı, adımları öğrendim. Kanto söyleme sırasında yapılan klasik dans figürlerini modernize ettim. Müzeyyen Senar, benim dans stilimi, kantocu Zarife Hanım'ın dansına çok benzetirdi. Bana kantocu Şamran Hanıma ait bir elbise hediye etmişti. Ben bu elbiseyi kendi bedenime göre yaptırıp, gösterilerde kullandım.
Ünlü tuluatçı İsmail Dümbüllü ile birlikte Yangın Var ve Osman Ağa kantolarını söyledim. İsmail Dümbüllü, daha sonra Osman Ağa kantosunun notalarını bana armağan etti."
Nurhan Damcıoğlu kimdir?29 Ağustos 1941 yılında Ankara'da dünyaya geldi. Dokuz kardeşi vardı. Babası üç kardeşini Keçiören'deki Çocuk Esirgeme Kurumu'na verdi. Annesi Ankara Devlet Tiyatrosu'nda terzi olarak çalışıyordu.
Tiyatro ve dansla tanışarak 8 yaşında Ankara Devlet Tiyatrosu çocuk bölümünde tiyatroya adım attı. Aynı zamanda madam Margadan bale dersleri aldı. Ankara Cebeci Ortaokulu'ndan mezun olduktan sonra 16 yaşında Devlet Tiyatrosu'nda sahne almaya başladı. İstanbul'a taşınan Damcıoğlu, Toto Karaca, Gülriz Sururi-Engin Cezzar, Ayfer Feray-Nisa Serezli, Arena Tiyatrosu, İstanbul Tiyatrosu, Mücap Ofluoğlu Tiyatroları ve Mücap Ofluoğlu Topluluğu gibi çeşitli tiyatrolarda çalıştı. Ayrıca Toto Karaca'dan dinlediği ilk kanto şarkısıyla da tanıştı. Kanto sanatını modernize ederek günümüzde kanto kraliçesi olarak anıldı.
Repertuarını 1930'ların kantolarını modernize ederek oluşturdu. Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Hollanda, Amerika gibi ülkelerde müzikaller ve konserlerde performans sergiledi.
Müzik kariyerine de adım attı, çeşitli plaklar, kasetler ve CD'ler yayımladı. Aynı zamanda tiyatro oyunlarında da başarılı performanslar sergiledi.