Güney Kore Merkez Bankası, stabilcoin’lerin para politikası ve finansal istikrar üzerindeki potansiyel risklerini azaltmak amacıyla ülkenin bu alandaki düzenleyici çerçevesini oluşturma çalışmalarına “aktif şekilde katılacağını” duyurdu.

“Genel kripto varlıklardan farklı olarak stabilcoin’ler doğaları gereği bir ödeme aracı özelliği taşır” ifadelerine yer verilen Güney Kore Merkez Bankasının pazartesi günü yayımladığı ödeme sistemleri raporunda, “Kullanımlarının yaygınlaşması durumunda para politikalarının etkinliğini zayıflatabilirler” denildi.

The Block’un haberine göre, Merkez Bankası ayrıca stabilcoin'lerin kripto piyasalarında yaşanabilecek krizlerin etkilerini geleneksel finansal sistemlere taşıyabileceğini, bu durumun da ödeme ve takas sistemlerinin bütünlüğünü ve finansal istikrarı tehdit edebileceğini belirtti.

“Güney Kore Merkez Bankası olarak stabilcoin düzenlemelerinin nasıl olması gerektiğine dair görüşlerimizi merkez bankası bakış açısıyla sunmayı hedefliyoruz” açıklamasında bulunuldu.

Güney Kore, Temmuz 2024’te yürürlüğe giren ve kripto yatırımcılarını korumaya odaklanan ilk kapsamlı kripto yasasının ardından ikinci aşama yasa taslağını hazırlıyor. Yeni yasanın, stabilcoin’lere yönelik düzenleyici çerçevenin oluşturulması, kripto hizmet sağlayıcılarının daha net sınıflandırılması, token listelemelerinin daha şeffaf hale getirilmesi ve açıklama kurallarının belirlenmesi gibi konuları kapsaması bekleniyor.

Finansal Hizmetler Komisyonu, söz konusu yasa tasarısının 2025’in ikinci yarısında hazırlanacağını duyurmuştu.

Güney Kore Merkez Bankası raporuna göre, Aralık 2024 itibarıyla Güney Kore’de yaklaşık 18,25 milyon kripto yatırımcısı bulunuyor; bu da ülke nüfusunun %35’inden fazlasına denk geliyor. Ülkedeki en büyük beş kripto borsasında günlük ortalama işlem hacmi ise yaklaşık 12,1 milyar dolar seviyesinde.

Ayrıca, Güney Kore Merkez Bankası’nın merkez bankası dijital para birimini (CBDC) test ettiği, bu süreçte vatandaşlar, perakende mağazalar ve yerel bankaların da dahil edildiği belirtildi. Yerel basında çıkan haberlere göre, Ekim ayında başlatılması planlanan ikinci aşama testlerde CBDC’nin bireyler arası transfer kabiliyeti değerlendirilecek.