Emtia piyasasında geçen ay belirsizliklerin öne çıkmasıyla dalgalı bir seyir görüldü.

Tarım grubunda ise üretime yönelik faktörler etkili oldu.

İsrail-Filistin çatışması kaynaklı gelişmeler, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz oranlarını uzun bir süre yüksek tutacağına yönelik öngörüler geçen ay emtia yatırımcısının odağında yer aldı.

Analistler, üretim tahminleri, dolara olan talebin artması ve özellikle Çin kaynaklı endişelerin devam etmesinin de emtia piyasasında ürün bazlı ayrışmaların öne çıkmasına neden olduğunu belirtti.

İsrail-Filistin çatışmasının genişleyebileceği endişesi altına talebi artırdı

Geçen ay değerli metallerde paladyum haricinde yukarı yönlü bir seyir görüldü.

Ekim ayında fiyatlar altında yüzde 7,3, gümüşte yüzde 3 ve platinde yüzde 3,1 artarken, paladyumda ise yüzde 10,1 geriledi. 9 Ekim haftasında altının ons fiyatı, İsrail-Filistin çatışmasının etkisiyle yüzde 5,47 yükselerek 7 ayın en yüksek haftalık kazancına ulaştı.

Baz metallerde de özellikle Asya'da devam eden ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerle geçen ay değer kayıpları söz konusu oldu. Çin hükümetinin ekonomiyi destekleyici adımları baz metaller için yeterli olamadı.

Bakırda arz fazlası olabileceğine yönelik söz konusu öngörüler de fiyatlarda aşağı yönlü bir hareket görülmesine yol açtı.

Nikel piyasasında, devam eden arz fazlasıyla değer kayıpları görüldü.

Brent petrolde kayıplar yüzde 7'yi aştı

Enerji grubunda ise geçen ay karışık bir seyir gözlemlendi.

Ekim ayını Brent petrol yüzde 7,2 kayıpla, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gaz ise yüzde 19,3 kazançla tamamladı.

Tarım tarafında pamuk ve pirinç haricinde yükseliş eğilimi görüldü

Tarım tarafında geçen ay pamuk ve pirinç haricinde yükseliş eğilimi görüldü.

Ekim ayında Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören ürünlerde fiyatlar buğdayda yüzde 2,7, mısırda yüzde 0,4, soya fasulyesinde yüzde 2,8 değer kazanırken, pirinçte ise yüzde 1,4 değer kaybetti.

Dünya buğday üretim tahminlerindeki düşüş ve Orta Doğu'da gerilimin tırmanmasıyla tedarik zincirine yönelik endişeler, buğday fiyatlarında yükselişe neden oldu.

Tedarik zincirine yönelik endişeler mısır fiyatlarının da artmasına neden oldu.

Soya fasulyesi fiyatları, ABD Tarım Bakanlığının (USDA) soya fasulyesi hasadına ilişkin görünümüne ilişkin öngörülerini düşürmesiyle yükseliş kaydetti.

Avrupa'da kakao talebinin artacağına yönelik beklentiler de kakao fiyatlarını destekledi.

Pamuktaki değer kaybında ise dolara olan talebin artması ve Çin ekonomisine yönelik endişeler etkili oldu.