Dış kabuğundaki koku nedeniyle dünyanın en kötü kokan meyvesi olarak bilinen durian meyvesine yönelik talep yüzde 400 arttı. Bunun nedeni ise Çin’deki durian çılgınlığı. Çünkü durian Çin’de sadece bir meyve olarak değil, aynı zamanda verenin zenginliğini sergileyen bir hediye olarak da görüyor. Çin’de, nişan ve düğünlerde arkadaşlara ve akrabalara durian meyvesi hediye ediliyor. Son iki yılda 6 milyar dolar değerinde durian ithal eden Çin bunun küresel talebin %91′ini oluşturuyor. Ülkede durian meyvesi kilosu 10 dolardan alıcı buluyor.

Durian meyvesi nedir?

Bitki biliminde "Durio zibethinus" olarak adlandırılan ve Güneydoğu Asya bölgesinde ağaçlarda yetişen durian bölgede meyvelerin kralı olarak adlandırılıyor. Bazı bölgelerde "cennet ve cehennem meyvesi" olarak da biliniyor. Duriana "cennet ve cehennem meyvesi" denmesinin sebebi, dikenlerle dolu kabuğunun olması ve kötü kokusu nedeniyle cehenneme, lezzeti ve faydalarıyla da cennete benzetilmesinden kaynaklanıyor.

Anavatanı Malezya'nın Borneo Adası olan bu meyve dikenli kabuk yapısına sahip. Ortalama uzunluğu 30 santim, ağırlığı 3 kilogram. Durianın yenebilen kısmı içindeki büyük çekirdeklerin üzerindeki akışkan püreden oluşuyor. Ağır kokusundan dolayı bölgede genellikle uçaklara, otellere ve metrolara sokulması yasak.