Yeni haftada piyasaları hem yurt içinde hem de yurt dışında yoğun bir gündem bekliyor.
Özellikle yurt içinde ödemeler dengesi, sanayi üretimi, Merkezi Yönetim Bütçe rakamları ve iş gücü istatistikleri, yurt dışında ise ABD'de enflasyon rakamları yakından takip edilecek. Avrupa Merkez Bankası(ECB) faiz kararı da haftanın en önemli gündem maddelerinden biri olacak.Yurt içinde öne çıkan diğer veriler perakende satışlar, ciro endeksleri, özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu, konut satışları ve kısa vadeli dış borç olarak takvimde yer alıyor.
Hazine ihaleleri ve TCMB "Piyasa Katılımcıları Anketi" sonuçları da yakından izlenecek.Yurt dışında ABD'den perakende satışlar, üretici fiyatları endeksi, haftalık işsizlik başvuruları, işletme stokları, New York Fed imalat endeksi, Michigan tüketici güveni, Almanya'dan Zew endeksi, Çin'den sanayi üretimi, sabit yatırımlar, konut satışları, perakende satışlar ve işsizlik oranı, Euro Bölgesi'nden sanayi üretimi, İngiltere'den iş gücü istatistikleri, dış ticaret, aylık GSYH, sanayi üretimi, hizmet üretimi ve inşaat üretimi, Japonya'dan üretici fiyatları gibi analistlerin yakından takip edeceği veriler bulunuyor.
OPEC ve Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) aylık raporları da özellikle enerji piyasası işlemcileri tarafından merakla bekleniyor.Bugün (11 Eylül Pazartesi)
Avrupa piyasaları haftayı Hollanda'nın dış ticaret rakamlarıyla başlayacak (07.30).
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), ödemeler dengesi istatistiklerini duyuracak. Cari işlemler hesabı Haziran ayında, 674 milyon dolar ile 20 ay sonra ilk kez fazla verdi (10.00).
Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), sanayi üretimi verilerini yayımlayacak. Sanayi üretiminde Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,6, geçen yıl aynı aya göre yüzde 0,6 artış yaşandı (10.00).
TÜİK, iş gücü istatistiklerini açıklayacak. İşsizlik oranı en son yüzde 9,6 olarak açıklandı (10.00).
Euro Bölgesi'nin en büyük üçüncü ekonomisi olan İtalya'nın sanayi üretimi rakamları yayımlanacak. Ülkede sanayi üretimi Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5 artarken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,8 azaldı (11.00).
ABD'de New York Fed'in tüketici enflasyonu beklenti anketi sonuçları açıklanacak. En son enflasyon beklentisi yüzde 3,5 seviyesinde oluştu (18.00).
Yarın (2 Eylül Salı)
Hollanda'dan Ağustos ayına ilişkin final tüketici fiyatları verileri gelecek (07.30).
İngiltere'de iş gücü rakamları açıklanacak. Ülkede işsizlik oranı yüzde 4,2 seviyesinde bulunuyor (09.00).
TÜİK, ciro endeksleri verilerini yayımlayacak. Ciro endeksi Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 5,9, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 54,3 artış gösterdi (10.00).
TÜİK, perakende satış rakamlarını duyuracak. En son perakende satış hacmi aylık yüzde 0,1 gerilerken, yıllık yüzde 28,5 yukarı geldi (10.00).
TÜİK ayrıca inşaat maliyet endeksi verilerini de yayımlayacak. İnşaat maliyetleri en son aylık yüzde 4,43, yıllık yüzde 49,32 yukarı geldi (10.00).
İspanya'dan tüketici fiyatları verisi gelecek (10.00).
Almanya'nın önemli ekonomik göstergelerinden ZEW anketi sonuçları açıklanacak. En son ZEW ekonomik beklenti -12,3, cari koşullar endeksi -71,3 seviyesinde açıklandı (12.00).
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK), faktoring, finansal kiralama ve finansman şirketlerinin ilk 7 aylık toplulaştırılmış sonuçlarını yayımlayacak (14.00).
Hindistan'dan sanayi üretimi ve tüketici enflasyonu verileri aynı saatte ekranlara düşecek. En son sanayi üretiminde yüzde 3,7 artış yaşanan Hindistan'da, enflasyon yüzde 7,44 olarak açıklandı (15.00).
Güney Amerika'nın en büyük ekonomisi olan Brezilya'nın enflasyon rakamları yayımlanacak. Ülkede en son enflasyon aylık yüzde 0,12, yıllık yüzde 3,99 artış gösterdi (15.00).
Almanya'nın ödemeler dengesi raporu açıklanacak. En son cari denge 29,6 milyar euro fazla verdi (16.00).
OPEC, enerji piyasası oyuncuları tarafından yakından takip edilen aylık raporunu yayımlayacak.13 Eylül Çarşamba
Güney Kore'den işsizlik vverileri gelecek. Ülkede işsizlik oranı yüzde 2,8 ile tarihi düşük seviyelerinde bulunuyor (02.00).
Japonya'nın üretici enflasyonu açıklanacak. Üretici fiyatları Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1, geçen yıl aynı aya göre yüzde 3,6 artış gösterdi (02.50).
Avrupa piyasaları İngiltere'den yoğun bir veri akışıyla güne başlayacak. Ülkenin dış ticaret, aylık GSYH, sanayi üretimi, hizmet üretimi ve inşaat üretimi verileri aynı saatte ekranlara düşecek. Ülkede en son aylık GSYH yüzde 0,5 artarken, sanayi üretiminde aylık yüzde 1,8, yıllık yüzde 0,7 artış yaşandı (09.00).
TÜİK, kümes hayvancılığı üretimi ile süt ve süt ürünleri üretimi rakamlarını duyuracak (10.00).
Bir gün önce açıklanan OPEC raporunun ardından, petrol işlemcileri bu kez Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) aylık raporunu takip edecekler (11.00). Günün önemli verilerinden biri de Euro Bölgesi sanayi üretimi olacak. Bölgede sanayi üretimi en son aylık yüzde 0,5 artarken, yıllık yüzde 1,2 geriledi (12.00).ABD'de konut piyasasında kredi başvurularını ve faizlerin yönünü gösteren MBA verileri yayımlanacak (14.00).
Günün merakla beklenen verisi ABD'nin enflasyon rakamları olacak. ABD'de geçen yıl yüzde 9,1 ile zirve yaptıktan sonra üst üste 12 ay gerileyen enflasyon, Temmuz ayında piyasaların beklendiği gibi bir miktar yukarı geldi ve yüzde 3,2 olarak açıklandı (15.30).ABD Hazinesi, bütçe rakamlarını açıklayacak. Ülkede bütçe Temmuz ayında 221 milyar dolar açık verdi (22.00).
14 Eylül PerşembeAvustralya'dan iş gücü istatistikleri gelecek. Ülkede işsizlik oranı yüzde 3,7 seviyesinde bulunuyor (04.30).
Aynı saatte yine Avustralya'dan tüketici enflasyon tahmini açıklanacak. Tüketici fiyatları verisinin çeyrek dönemler itibarıyla açıklandığı Ülkede, aylık bazda tahminler yayımlanıyor. En son Ağustos ayı tahmini yüzde 4,9 oldu.
Japonya'dan veri akışı final sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranıyla sona erecek (07.30).
Almanya'nın tarım üretici fiyatları endeksi açıklanacak. Tarım ÜFE en son aylık bazda yüzde 0,9 artarken, yıllık yüzde 4,9 geriledi (09.00).
Hindistan'ın toptan fiyatlar endeksi verileri açıklanacak. Toptan fiyatlarda en son yıllık yüzde 1,36 düşüş görüldü (09.30).
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu rakamlarını yayımlayacak. Özel sektörün yurt dışı toplam kredi borcu en son 154,6 milyar dolar olarak açıklandıb (10.00).
TÜİK, 2023 yılı ilk dönem hayvansal üretim istatistiklerini duyuracak (10.00).
TÜİK, "Girişimlerde Bilişik Teknolojileri Kullanım Araştırması" raporunu yayımlayacak (10.00).
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık sektör verilerini açıklayacak (14.00).
TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler, parasal veriler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).
Günün beklenen kararı Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından açıklanacak; ECB faiz kararını duyuracak. ECB son toplantısında piyasaların beklediği gibi faizi 25 baz puan daha artırdı (15.15).Kararın hemen ardından ECB Başkanı Christine Lagarde'nin basın toplantısı başlayacak (15.30).
ABD'de aynı saatte önemli veriler ekranlara düşecek; perakende satışlar, üretici fiyatları endeksi ve haftalık işsizlik başvuruları. Temmuz ayında perakende satışlarda aylık yüzde 0,7, yıllık yüzde 3,2 artış yaşanırken, üretici fiyatları aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 0,8 yükseldi (15.30).
Dünyanın en yüksek enflasyonuna sahip ülkelerinden Arjantin'in Ağustos ayı rakamları takip edilecek. Arjantin'de tüketici fiyatları Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 6,3, geçen yıl aynı aya göre yüzde 113,4 arttı (22.00).
15 Eylül Cuma
Çin Merkez Bankası(PBoC), orta vadeli kredi (MLF) faiz kararını açıklayacak. PBoC'un MLF faizi yüzde 2,50 seviyesinde bulunuyor (04.30).
Aynı saatte yine Çin'den yeni konut fiyatları verileri gelecek.
TÜİK, konut satış istatistiklerini duyuracak. Konut satışları Temmuz ayında yüzde 16,7 artışla 109 bin 458 adet olarak açıklandı (10.00).
TÜİK ayrıca tarım ürünleri üretici fiyatları ile ücretli çalışan istatistiklerini de yayımlayacak (10.00).
Çin'den veri akışı önemli verilerle devam edecek; sanayi üretimi, sabit yatırımlar, konut satışları, perakende satışlar ve işsizlik oranı verileri ekranlara düşecek. En son sanayi üretiminde yüzde 3,7, perakende satışlarda yüzde 2,5 artış olurken, konut satışları yüzde 1,5 azaldı (05.00).
Japonya'da hizmet aktivite endeksi verisi açıklanacak. Hizmet aktivitesi en son aylık yüzde 0,4 gerilerken, yıllık yüzde 1,8 arttı (07.30).
Almanya'nın toptan fiyatlar endeksi, Avrupa açılışının ilk verisi olacak. Temmuz ayında toptan fiyatlarda aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 2,8 düşüş yaşandı (09.00).
Fransa'nın Ağustos ayına ilişkin final tüketici fiyatları verileri yayımlanacak (09.45).
TCMB, kısa vadeli dış borç istatistiklerini yayımlayacak. Kısa vadeli dış borç Haziran ayında 162,8 milyar dolar oldu (10.00).
TCMB "Piyasa Katılımcıları Anketi" sonuçları da aynı saatte ekranlara düşecek. Piyasaların yıl sonu için tüketici fiyatları beklentisi en son yüzde 59,46 olarak belirlendi (10.00).
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ağustos ayına ilişkin Merkezi Yönetim bütçe dengesi rakamlarını açıklayacak. Merkezi Yönetim bütçesi Temmuz ayında 48,57 milyar TL fazla verdi (11.00).
İtalya'dan final tüketici fiyatları verileri de gelecek (11.00).
Euro Bölgesi ve İtalya için dış ticaret rakamları aynı saatte ekranlara düşecek (12.00).
Euro Bölgesi için beklenen bir diğer veri ikinci çeyrek döneme ilişkin iş gücü maliyet endeksi ve ücretler olacak (12.00).
ABD'nin en önemli bölgesel endekslerinden New York Fed imalat endeksi açıklanacak. Endeks en son -19,0 seviyesine kadar geriledi (15.30).
ABD'den aynı saatte yayımlanacak bir diğer veri ithal ve ihraç fiyatları olacak.
Kanada'dan imalat satışları, stokları ve yabancıların menkul kıymet alım/satımları verileri gelecek (15.30).
ABD veri akışı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranıyla devam edecek. Temmuz ayında yüzde 1,0 artış gösteren sanayi üretimi ve yüzde 79,3 olarak açıklanan kapasite kullanım oranı için Ağustos ayı rakamları izlenecek (16.15).
ABD'nin bir başka önemli bölgesel endeksi Michigan tüketici güveninin Eylül ayı öncü verileri yayımlanacak (17.00).