ABD’nin borcu GSYH’nın %120’sini geçti.
Birçok analist, ABD'deki borç miktarının GSYH'nin yüzde 120'sinden fazla olmasının, bir borç krizi potansiyeline işaret ettiğini düşünüyor.
Investment Biker kitabının yazarı Jim Rogers, ABD'nin tarihsel olarak en büyük borçlu ülke olduğunu ve bu durumun uzun vadede iyi sonuçlar vermeyeceğini belirtirken, İngiltere Merkez Bankası eski politika danışmanı ve European Market Narratives kitabının yazarı Peter Westaway ABD'deki borç krizinin özellikle borç tavanı gibi bazı sistemsel faktörlere dayandığına dikkat çekerek, Avrupa'da benzer bir yapının olmadığını ifade etti.
Pandemi ve Ukrayna'daki savaş nedeniyle Avrupa ve İngiltere daha yüksek borç oranlarına ulaştığına dikkat çeken Rogers, bir dönem İngiltere'nin dünyanın en güçlü ülkesi olduğunu ancak 50 yıl içinde iflas ettiğini hatırlatarak, ABD'nin de devam eden borç sorunuyla karşı karşıya olduğunu söylüyor. Westaway ise ABD'nin rezerv para birimi olarak doları kullanmasının bazı ayrıcalıklar sağladığını ancak bu durumu fazla abartmamak gerektiğini ifade etti. .
Sonuç olarak, devlet borçlarının artışıyla ilgili endişeler giderek artmakta ve potansiyel bir borç krizi tehlikesi söz konusu. Buna karşı önlem almak ve sürdürülebilir bir mali politika benimsemek, ekonomik istikrarın sağlanması açısından önemli.