Hafta sonu Hamas’ın İsrail’e saldırı düzenlemesi ile başlayan süreçte jeopolitik risklerin bu hafta özelinde yükseldiğini gördük. İsrail tarafı da Gazze’ye saldırılar düzenliyor. Çok sağlıklı haber akışları olmasa da Lübnan ve Suriye’nin de olaya dahil olduğu söyleniyor. Tabii burada bir siyasi analiz yapmayacağız. Olayın piyasalar üzerindeki etkilerini değerlendireceğiz.

Öncelikle şunu net bir şekilde söyleyebiliriz. Bu yaşanan olayların piyasa üzerinde çok az hatta neredeyse hiç etkisi olmadı diyebiliriz. Hafta sonu bu haberler gelince insanların aklına Rusya-Ukrayna olayları geldi ve panik havası oluştu. Fakat orada iki ülke savaşırken burada bir örgüt ile bir ülkenin dahil olduğu bir süreç izliyoruz. Bölge itibarıyla da dünya ekonomileri açısından daha az bir öneme sahip. Bu nedenle finansal piyasalar bu olayı net fiyatlamadı.

Tabii her şey toz pembe demek de yanlış olacaktır. Bu olaylar bir süre daha devam edecek gibi gözüküyor. Burada başka bir ülkenin (ABD veya İran gibi) olaya dahil olması riskleri artıracaktır ve o zaman piyasalarda fiyatlama görebiliriz. Bu nedenle süreç yakın izlenmelidir.

Bu haftaki yazımda jeopolitik riskler neticesinde ons altın ve gümüşü değerlendireceğim.

Geçen hafta 1810 dolara kadar gerileyen ons altın, bu kritik destek bölgesinden toparlanmış ve haftayı 188 dolar civarında kapatmıştı. Yeni haftaya jeopolitik risklerle 1850 dolar civarından başlayan ons altın biraz daha yükseliş yaptı. Eğer savaş etkisiyle bir yükseliş varsa risk iştahının da negatif olması gerekiyor fakat risk iştahında bir bozulma yok. Burada korelasyonların bozulduğunu söyleyebiliriz.

Teknik açıdan ons altının 1880/1885 bölgesine doğru yükseliş potansiyeli mevcut. Bu bölge yukarısı için belirleyici olacaktır. 1833 seviyesinde bir boşluk olduğunun unutulmaması gerekiyor. Olası geri çekilmelerde 1833/1810 bandı alım fırsatı verebilir.

Ons gümüş tarafında ise daha sakin hareketler var. Burada bir yıllık yükselen trend eylül ayı sonlarında aşağı yönde kırılmıştı. Bu açıdan baktığımızda 22.50/22.60 bölgesinin kritik direnç olduğunu görmekteyiz. Bu bölge altında kalındığı sürece aşağı risk ön planda olacaktır. Ons gümüşte yukarı yönde momentum için 22.50/22.60 üzeri fiyatlama gerekiyor.

Son olarak şunu da eklemem gerekecektir. Bu yazıda altın ve gümüşe USD bazlı baktık. Muhtemelen TL bazlı ne olacak diye soranlar da olacaktır. Dolar kuruna müdahale olduğu için çok sağlıklı hareketleri yok. Bu nedenle TL bazlı fiyat takibi için ons bazlı hareketleri izlemek yeterli olacaktır. TL altın veya TL gümüş için orta-uzun vadede yukarı potansiyelin olduğunu ve her geri çekilmenin alım fırsatı verebileceğini düşünüyorum.