ABD 10 yıllık faizlerinde yukarı yönde ivmenin güçlü olduğu bir süreçteyiz. Daha önceki yazılarımda ısrarla bu konunun üzerinde durmuştum. Mevcut durumda faizler %4.28 ile 2008 yılı seviyelerinde seyrediyor.
ABD’de yüksek enflasyona ek olarak istihdam piyasasının da güçlü olması faiz beklentilerini yukarı çekiyor. Kasım ayında 75bps artırım geleceğini düşünüyorum. Sonraki aylara yönelik beklentiler de yukarı revize edilecektir. Bu durumun tahvil faizi ve dolar endeksini yukarı çekmeye devam etmesini bekliyorum.
Dolar endeksini konuşurken Avrupa, İngiltere ve Japonya’ya parantez açmak gerekiyor. Bu bölgelerin kendilerine has zayıflığı mevcut. Özellikle Avrupa ekonomilerinin ivme kaybettiği ve resesyon endişelerinin arttığını görmekteyiz. Yüksek enflasyon ve düşük büyüme neticesinde EUR geniş resimde baskı altında kalmaya devam edecektir. Japonya’da ise tarihi düşük faiz ve genişleme politikası devam ediyor. BoJ dönem dönem döviz satarak kura müdahale etse de bunun bir önemi olmayacaktır. Hatta bu tarz düşüşler piyasaya alım fırsatı vermeye devam edebilir. İngiltere tarafında ise hem siyasi hem ekonomik belirsizlik mevcut. Bu nedenle BoE’nin de faiz konusunda elinin güçlü olacağını düşünmüyorum. Özetle hem ABD’nin istihdam olarak güçlü yapısı ve faiz artırım konusunda attığı güçlü adımlar hem de diğer bölge ve ülkelerin zayıf durumları neticesinde dolar endeksinin güçlü kalacağını düşünüyorum.
10 yıllık faizlere teknik olarak baktığımızda %3.50 üzeri kalındığı sürece yukarı yönde potansiyelin mevcut olduğunu önceki yazılarımda belirtmiştim. Bu görüşüm devam ediyor. Yukarıda önce %4.50, ardından %4.80 hedeflenebilir.
Dolar endeksinde de yukarı yönde trend devam ediyor. Trend desteği olarak 108.40’ı izliyorum. Bu bölge üzeri kalındığı sürece yön yukarı olacaktır ve olası geri çekilmeler alım fırsatı verebilir. Dolar endeksinde 116.60 hedef bölge olarak izlenebilir.